Literair evenement: Boekenbeurs
Voor het literaire event dat we moesten bijwonen, heb ik gekozen voor de Boekenbeurs in Antwerpen. Dit was voor mij geen onbekend terrein aangezien ik elk jaar met mijn mama en zus een dagje rondwandel in de op de Expo. Dit jaar was het anders want ik ben samen met Magalie geweest en het doeleinde was verschillend. Ik merkte ook dat je op andere dingen begint te letten als je een ander doel voor ogen hebt. Normaal gezien doen we ook niet alle hallen, omdat we ons focussen op de genres en de schrijvers die ons echt interesseren. Nu kwamen we vooral in het kader van het onderwijs.
We hebben dan ook een lezing bijgewoond van Franky D’Oosterlinck, professor aan de faculteit psychologie aan de Ugent. Hij schreef, samen met een collega, het boek: ‘Samen schooluitval voorkomen’. Een zeer interessante lezing waarbij ik veel heb geleerd. Voornamelijk cijfers over jongeren die hun secundair onderwijs niet afmaken, deden onze monden openvallen. Deze lezing ging dus zeer specifiek over dit probleem en hoe zij in hun boek beschrijven wat een mogelijke (volgens hen de meest ideale) oplossing zou zijn voor dit veel voorkomende probleem. De heren spraken nogal snel en gaven ons veel informatie waardoor het misschien allemaal wat te theoretisch was en weinig praktisch. Dat vond ik wel jammer want ik vind dat je als je het over het onderwijs hebt, en zeker met een zaal vol leerkrachten of mensen die betrekking hebben tot het onderwijs, dat je dan veel praktischer te werk kan gaan. Na afloop van deze lezing was ik wel wat wijzer geworden, maar had ik niet de dringende drang om het boek te lezen of te kopen.
Veel tijd om de informatie te laten bezinken was er niet, want onmiddellijk daarna begon de tweede lezing. Wat over het algemeen wel een negatief puntje was, was het feit dat de lezingen serieus over de tijdlimiet gingen en dat er daardoor nogal een gehaaste sfeer hing.
De tweede lezing ging over hoe men scholen slim kon organiseren, dat was ook meteen de titel van het boek dat ze kwamen voorstellen. In vergelijking vond ik de eerste lezing veel interessanter omdat dat een heel concreet en actueel thema aan bod liet komen. Wat er in de tweede lezing verteld werd, was algemener en naar mijn gevoel ook niet volledig zinvol. We vond ik het verhaal beter verteld en overtuigender gebracht. De heren waren zeer goed op elkaar afgestemd, wat zorgde voor een mooi geheel.
Kortom, ik was niet volledig overtuigd na het bijwonen van deze twee lezingen.
Zoals ik al vertelde, hebben Magalie en ik de Boekenbeurs op een andere manier benaderd dan gewoonlijk. Dat maakt ook dat we de opdracht goed besproken hebben en vaak hebben overlegd. We zijn op een gegeven moment blijven stilstaan bij de uitgeverij ‘Luster’, een uitgeverij die puur qua uitzicht mijn aandacht trok.
Wat ook een enorm voordeel was, was het feit dat dat een van de zeldzame plekken was waar je rustig kon rondkijken zonder in de massa te moeten verdwijnen. Dit hebben we dan ook gedaan en we zijn op heel wat mooie en interessante dingen gebotst. Zo viel het mij enorm op dat de sportboeken gaande over onze Rode Duivels een gigantische eyecatcher waren. Het merendeel van de tijd stonden daar dan ook heel wat mensen die passeerden, want uiteraard lagen die boeken strategisch opgesteld aan de buitenkant van de stand, die graag eens snuffelden in het levensverhaal van Dries Mertens.
Verder heb ik eens gekeken in het boek ‘Snotapen’. Waarom? Omdat mij dat echt deed denken aan de eerste boekenbeurzen die ik met mama heb gedaan. We mochten dan een boek uitkiezen dat ons aansprak en dan las mama daaruit voor. Dit was ook zo’n boek ‘verhaaltjes voor het slapengaan’ dat mij aansprak omdat dat er kwalitatief heel leuk uitzag. De prenten waren super mooi en de verhaaltjes waren eens iets anders. Het was geen ‘typisch voorleesboekje’, maar een boek waar zowel jong als oud kon van genieten.
Verder wil ik nog even terugkomen op het design van deze stand. De ‘HANNIBAL KANNIBAAL’ lichtjes trokken echt mijn aandacht en eigenlijk geeft dit ook de stijl van de volledige stand weer. Ook qua boeken die je daar kon vinden was het een enorme mix van populaire boeken die niet konden ontbreken en boeken waar je op het eerste zicht geen gedacht van hebt waarover ze zouden gaan. Er waren ook veel boeken over fotografie, en een beetje verder zag je dan boeken over koken. Een enorme mix van van alles en nog wat, maar wel enkel de mooiste exemplaren. Absoluut de moeite om rond te snuisteren in deze atypische stand van uitgeverij Luster.